Home 9 Nyheter 9 14 tips för att spara el genom sitt vatten hemma

14 tips för att spara el genom sitt vatten hemma

Publicerat lördag 08 okt, 2022

I en marknad där elpriserna drar iväg allt mer är det viktigt att tänka hur man kan dra ner på energiförbrukningen och spara el i hemmet. Det är lätt att glömma bort att vattnet faktiskt också kräver mycket el, året runt.

En genomsnittlig person i Sverige förbrukar ungefär 140 liter vatten per dygn. Mycket av vattnet går åt till personlig hygien som dusch och handtvätt. Detta är precis som det låter mycket stora mängder jämfört med det vattenbehov vi faktiskt står inför.

Enligt Sydvatten fördelas vattnet under normal användning så här:

 • 60 liter för personlig hygien
 • 30 liter för toalettspolning
 • 15 liter för disk
 • 15 liter för tvätt
 • 10 liter för mat och dryck
 • 10 liter för övrig användning

Våra vattenrelaterade spartips

Här har vi samlat ihop de energitips som är direkt relaterat till vattenförbrukningen i ett normalt hushåll.

Investeringar

 • Investera i rent dricksvatten.
  Ett hårt eller aggressivt vatten kan orsaka skador på vitvaror vilket kan leda till att de förbrukar med energi än nödvändigt. De kan även slitas ut snabbare vilket kan leda till dyra kostnader på sikt. Man kan enkelt undersöka sitt vatten genom att göra en vattenanalys…

 • Köp snålspolande munstycken.
  Medan ett normalt munstycke spolar 35 liter vatten per minut så kan ett snålspolande munstycke sänka flödet till så lågt som 9 liter per minut. Bygghemma gjorde nyligen ett omfattande test av snålspolande munstycken…

 • Byt ut gamla vitvaror.
  Det kan vara smart att byta ut sina gamla vitvaror (diskmaskin, tvättmaskin, kyl och frys) mot nyare modeller som är mer energisnåla och har inbyggda sparprogram. Detta är mest aktuellt om ens befintliga maskiner redan är väldigt slitna eller skadade.

 • Avkalka alla vitvaror.
  När kalk byggs upp i diskmaskin, tvättmaskin eller kaffekokare så kan det ha en skadlig inverkan på

Badrummet

 • Ta kortare duschar.
  Om man duschar i 5 minuter, jämfört med 15 minuter, sparar man ca 500 kWh per år.

 • Bada inte i badkar.
  Även om det är härligt att sjunka ner i ett varmt bad efter en lång arbetsdag så är det en relativt dyr njutning. Att fylla ett badkar på 300 liter med 40 graders temperatur motsvarar ca 11,5 kWh. Om man tar ett bad i veckan motsvarar det ungefär 600 kWh per år.

 • Duscha lite kallare.
  Att värma vattnet kräver mycket energi. För att värma upp 120 liter vatten till 40°C, för en 10 minuter lång dusch, krävs hela 4 kWh energi.

 • Byt packningen i otäta kranar.
  Droppande vatten kan förbruka så mycket som 500 kWh per år. Åtgärda detta genom att byta ut packningen och isolera alla kranar i badrummet och övriga hushållet.

Köket

 • Koka vatten i varmvattenberedare, eller med lock över kastrullen.
  En varmvattenberedare värmer vattnet mycket snabbare och förbrukar mindre energi än spisen. Saknar man en beredare kan man nästan halvera energiförbrukningen genom att helt enkelt använda lock när man värmer vatten i kastrull.

 • Diska endast i diskmaskin och starta den inte förrän den är full.
  Diskmaskiner förbrukar mycket mindre energi än handdisk och har ofta ett eko-program. För att minska antalet diskningar per månad, starta inte maskinen förrän den är full med disk.

 • Använd vattenbalja när du diskar.
  Om man inte har tillgång till diskmaskin kan man istället hälla upp varmvatten med lite diskmedel i en balja och återanvända vattnet för samtlig disk.

Tvättstugan

 • Tvätta bara fulla maskiner.
  Genom att bara tvätta när man kan fylla maskinen så behöver man inte tvätta lika ofta vilket sparar massor av energi på ett helt år.

 • Tvätta på lägre temperatur.
  En normal maskin förbrukar ungefär 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60°C, men endast 0,6kWh om man sänker till 40°C. Det är en minskning på över 50% av energianvändningen.

 • Använd sparprogrammet på tvättmaskinen.
  Det tar längre tid, men då behöver inte vattnet värmas upp lika mycket vilket sparar energi.

 • Lufttorka tvätt istället för att köra torktumlare.
  Häng upp tvätten på en lina eller ett tvättställ och låt tvätten torka naturligt. Torktumlare förbrukar i genomsnitt 2-10 kWh per körning.

Vi hoppas att dessa förslag kan vara till nytta för alla som vill spara in ytterligare pengar på sitt hushåll. För dig som vill läsa mer finns många andra listor med fler spartips.

Läs mer:

Håller du med eller har egna förslag på hur man kan spara energi på sitt vatten? Du är välkommen att kontakta oss via e-post på info@aquainvent.se eller via telefon på 040-41 31 35.

Vill du ha hjälp?

Om du upplever vattenproblem rekommenderar vi alltid att göra en ordentlig vattenanalys. Du kan även beskriva ditt problem och lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom en arbetsdag.

Snabbknappar

Beställ en vattenanalys

Få personlig rådgivning

Gör vårt snabbtest

Prata med en specialist

Genom att skicka iväg dina uppgifter godkänner du till Aqua Invents integritetspolicy.

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

Genom att skicka detta formulär godkänner du att din information hanteras i enlighet med  Aqua Invents integritetspolicy.

vattenanalys

Fler vattenproblem

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Vad är Mangan? Mangan är ett grå-vitt metalliskt grundämne (Nr 25), som förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Det används ofta i legeringar med järn i till exempel rostfritt stål, ibland används manganföreningar även i glasyrer. Mangan är det...

Få kostnadsfri rådgivning

Vi är tillgängliga mellan 08:00-16:00 alla dagar. Du kan alltid chatta med oss, maila eller ringa.