Hem 9 Kategori Nyheter 9 Hur tar jag reda på om jag har mjukt eller hårt vatten?

Hur tar jag reda på om jag har mjukt eller hårt vatten?

Publicerat måndag 10 jun, 2024

Att förstå vattnets hårdhet i ditt hem är viktigt eftersom det påverkar allt från hur väl ditt tvättmedel löddrar till livslängden på dina hushållsapparater. I den här artikeln går vi igenom vad hårt och mjukt vatten är, hur du kan testa hårdheten på ditt eget vatten och vad du kan göra om du har hårt vatten.

Vad är hårt och mjukt vatten?

Hårt vatten innehåller höga koncentrationer av mineraler, främst kalcium och magnesium. Detta kan leda till kalkavlagringar i rör och på kranar, göra att tvål och schampo inte löddrar ordentligt och kan även minska effektiviteten på vattenuppvärmda hushållsapparater. Om du har hårt vatten kan du skaffa ett avhärdningsfilter

Mjukt vatten

Mjukt vatten är vatten som innehåller få eller inga hårdbildande mineraler, främst kalcium och magnesium. Eftersom det är lågt i dessa mineraler, orsakar det inte de problem som hårt vatten kan ge, såsom kalkavlagringar i rör, på kranar och i hushållsapparater som tvättmaskiner och diskmaskiner. Mjukt vatten är även mer effektivt för tvätt- och rengöringsändamål eftersom det lättare bildar lödder med tvål och andra rengöringsmedel, vilket resulterar i en mer effektiv och mindre resurskrävande rengöringsprocess. Mjukt vatten är skonsammare mot hud och hår, vilket kan minska torrhet och irritation jämfört med hårt vatten.

Vattenmjukgörare

Detta är en vanlig lösning som byter ut mineralerna i vattnet mot natrium genom en process som kallas jonbyte. Det hjälper till att förebygga kalkavlagringar och förbättrar vattnets kvalitet för tvätt och rengöring.

Avhärdningsfilter

Avhärdningsfilter är en effektiv lösning för att hantera hårt vatten i hemmet. Dessa filter fungerar genom att använda en process som kallas jonbyte, där oönskade mineraler som kalcium och magnesium, som bidrar till vattenhårdhet, byts ut mot natriumjoner. Detta hjälper till att förhindra kalkavlagringar i rörledningar och på uppvärmningselement, vilket förlänger livslängden på hushållsapparater som diskmaskiner och tvättmaskiner. Dessutom förbättrar avhärdningsfiltret vattenkvaliteten, vilket resulterar i mjukare vatten som är skonsammare mot huden och mer effektivt för tvätt. Genom att installera ett avhärdningsfilter kan du därmed minska underhållskostnader och njuta av bättre vattenkvalitet i ditt hem.

Att känna till vattnets hårdhet är viktigt för att skydda dina hushållsapparater och för att säkerställa att du använder dina rengöringsprodukter effektivt. Genom att utföra enkla tester hemma eller få ditt vatten professionellt analyserat, kan du ta kontroll över vattenkvaliteten och vidta åtgärder för att förbättra det vid behov.

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Snabbtest Formulär

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

vattenanalys

Fler vattenproblem

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Om du har följt nyheterna senaste tiden har du kanske hört talas om en grupp kemikalier som kallas PFAS (per- och polyfluoroalkylämnen). Dessa syntetiska kemikalier har använts i en mängd produkter på grund av deras unika egenskaper. De används bland annat som...