Hem 9 Kategori Nyheter 9 SVTs granskning uppmärksammar höga halter av PFAS i dricksvattnet

SVTs granskning uppmärksammar höga halter av PFAS i dricksvattnet

Publicerat fredag 12 apr, 2024

I en nyligen genomförd granskning av Sveriges Television har det visat sig att vissa områden i Sverige har dricksvatten som innehåller farligt höga halter av PFAS – en grupp syntetiska kemikalier kända för potentiella hälsorisker och sin långlivade natur. Denna upptäckt har väckt stor oro bland allmänheten och föranlett krav på omedelbara åtgärder för att skydda folkhälsan.

Vill du slippa oroa dig för föroreningar i vattnet och ha ett filter som renar mot det mesta? Då ska du skaffa ett filter som använder sig av tekniken omvänd osmos. Detta är en framstående teknik för att ta bort föroreningar ur vatten och som vanligtvis används i processer för att rena dricksvatten eller inom industriella tillämpningar där högkvalitativt renat vatten är ett krav.

Vad är PFAS?

PFAS, eller per- och polyfluorerade alkylsubstanser, används i en mängd olika konsumentprodukter, som vattentåliga kläder, brandskum och vissa typer av förpackningsmaterial. Kemikalierna tar väldigt lång tid på sig att brytas ned, vilket innebär att de kan ackumuleras och kvarstå i vattenkällor under väldigt långa perioder.

SVTs undersökning har belyst hur PFAS finns i flera vattenverk runt om i Sverige vilket innebär att hundratusentals människor dricker förorenat vatten (källa).  

Det utgör inte bara en risk för människors hälsa genom att påverka immunsystemet, utan ökar också risken för vissa cancerformer och stör kroppens hormonsystem. 

Bristande information och långsam respons

Ett av de mest alarmerande resultaten från granskningen är den bristande informationen till allmänheten om de potentiella riskerna med PFAS i dricksvattnet, samt den långsamma responsen från myndigheter och ansvariga organ när det gäller att adressera problemet.  

Många drabbade har uttryckt frustration över att de inte fått tillräckligt med information eller stöd för att kunna vidta egna åtgärder. I ljuset av SVTs rapportering uppmanar experter och miljöorganisationer nu till strängare regleringar av PFAS-användning och bättre reningstekniker för att avlägsna dessa ämnen från dricksvattnet. 

Det finns också en växande diskussion om behovet av att främja alternativa, mindre skadliga material i produktionsprocesser för att minska risken för att framtida föroreningar ska ske igen. 

Om du är orolig för ditt eget vatten och vill göra ett vattenprov, kontakta oss idag så hjälper vi dig.

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Snabbtest Formulär

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

vattenanalys

Fler vattenproblem

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Om du har följt nyheterna senaste tiden har du kanske hört talas om en grupp kemikalier som kallas PFAS (per- och polyfluoroalkylämnen). Dessa syntetiska kemikalier har använts i en mängd produkter på grund av deras unika egenskaper. De används bland annat som...