Hur fungerar UV-filter?

UV-filter för dricksvattenfiltrering använder ultraviolett ljus för att eliminera bakterier, virus och andra skadliga mikroorganismer från kranvattnet. Denna process kallas UV-desinfektion och är ett mycket effektivt sätt att rena vatten utan att tillsätta några kemikalier eller påverka smaken på ditt vatten.

Så här fungerar det: Vattnet pumpas genom en kammare som innehåller en UV-lampa. UV-ljuset tränger in i mikroorganismerna i vattnet och skadar deras DNA, vilket gör att de inte kan föröka sig och dör. På så sätt blir vattnet säkert att dricka.

En av de bästa sakerna med UV-filter är att de är lätta att installera och underhålla. De kräver inga kemikalier eller regelbundna byten, så du kan helt enkelt installera filtret och njuta av rent och säkert dricksvatten.

Vad används UV-filter för?

UV-filter är i första hand utformade för att avlägsna biologiska föroreningar, t.ex:

  • Bakterier: UV-filter dödar effektivt bakterier som Escherichia coli (E. coli), Salmonella och Legionella pneumophila (orsaken till legionärssjukan).

  • Virus: UV-filter är också effektiva när det gäller att eliminera ett stort antal virus, inklusive de som orsakar hepatit A, Norovirus och Rotavirus.

  • Protozoer: UV-filter kan avlägsna skadliga protozoparasiter som Giardia lamblia och Cryptosporidium, som kan orsaka matsmältningssjukdomar.

Tänk på att även om UV-filter är effektiva när det gäller att döda skadliga mikroorganismer tar de inte bort andra föroreningar som tungmetaller, kemikalier eller mineraler. Så om du är orolig för dessa typer av föroreningar bör du prata med oss för rådgivning.

Är UV-filter farliga för människor?

UV-filter är säkra för människor och vatten som renas med hjälp av UV-filter är säkert att dricka. UV-desinfektion är en beprövad och allmänt använd metod för att rena dricksvatten. Det UV-ljus som används i processen lämnar inga rester i vattnet, och den enda biprodukten är rent och säkert dricksvatten.

Med detta sagt är det viktigt att notera att UV-filter ensamma kanske inte tar bort alla föroreningar från ditt kranvatten, så det är en bra idé att använda dem i kombination med andra filtreringsmetoder.

Så fungerar UV-filter (engelska)