Hur klorerar jag min brunn?

När man har bakterier i sitt dricksvatten är det rekommenderat att göra en klorering av brunnen. Detta tar effektivt död på alla bakterier i vattnet. Vi rekommenderar alltid att genomföra en klorering innan installation av ett UV-filter. I vissa fall löser det problemet helt!

Förberedelser inför klorering

Innan du klorerar din brunn bör du felsöka brunnen efter läckage eller döda djur. Du kan göra detta på egen hand eller kontakta en brunnsborrare/rörfirma som kan hjälpa dig. Om du inte åtgärdar orsaken till bakteriehärden i ditt vatten så är sannolikheten stor att bakterierna kommer föröka sig på nytt inför kloreringen.

Hur mycket klorin behöver jag?

Rekommendationen är 2,5 liter klorin per kubikmeter vatten som ryms i brunnen när den är full. För att beräkna hur mycket vatten som ryms i din brunn kan du använda formeln: brunnens radie upphöjt i kvadrat x 3,14 x vattendjupet. Den genomsnittlige brunnen har volymen 10 liter/meter vattenpelare.

Så klorerar du din brunn steg för steg

1. Häll klorinet rakt ner i brunnen.

2. Öppna samtliga kranar och duschar i fastigheten och låt vattnet spola tills det luktar badhus. Var noga med att hitta och öppna alla tappställen, annars är risken att klorinet inte fyller upp alla ledningar och då kan bakterier gömma sig och föröka sig på nytt.

3. När det börjar lukta badhus i hela fastigheten, stäng alla kranar.

4. Vänta i ett dygn så klorinet hinner ta död på alla organismer i vattnet.

5. Spola slutligen vatten i alla kranar tills vattnet är klorfritt.

Även om vattnet efteråt kan smaka och lukta lite klorin så är det fullständigt ofarligt att dricka och använda. Lukten och smaken kommer försvinna inom kort.