Hur tar jag ett vattenprov? 

Här hittar du information om hur du tar ett vattenprov för att få bästa resultat. Följ stegen noggrant!

Var beställer jag vattenprov?

Det går bra att beställa ett vattenprov via vår webbsida. Vi samarbetar med SGS Analytics, ett ackrediterat laboratorium för analys av dricksvatten. Om du är osäker på vilket prov du ska beställa rekommenderar vi alltid Trygghetspaketet som ger svar på alla parametrar som rekommenderas av Livsmedelsverket.

Förutsättningar inför vattenprov

Först och främst är det viktigt att din vattentäkt har använts regelbundet i sammanlagt minst 3 månader. Detta är speciellt viktigt för dig som precis borrat en ny brunn. Innan vattnet spolats genom ordentligt finns risken att vattenprovet ger missvisande resultat.

Om din brunn har använts regelbundet sedan länge kan du helt enkelt gå vidare till nästa steg.

Steg 1. Lägg kylklampar i frysen

När du får hem ditt vattenprov så ligger flaskorna i en kylväska tillsammans med instruktionsblad och kylklampar.

För att vattnet ska komma fram till labbet välbevarat och färskt är det viktigt att flaskorna hålls nedkylda under transporten. Lägg därför kylklamparna i din frys över natten. Fyll dina flaskor nästa dag.

Steg 2. Fyll i flaskornas etiketter

Ta fram alla flaskor i väskan och fyll noga i alla etiketter.

Steg 3. Fyll flaskorna från tappställe

Tvätta händerna noga. Hitta det tappställe som är närmst brunnen, öppna kranen och låt vattnet spola någon minut innan provtagning. Fyll därefter flaskorna.

Undvik om möjligt att ta vatten från kökskran eller badrum, då små föroreningar från ledningar och vattenberedare kan följa med och ge missvisande resultat.

Steg 4. Lämna in flaskorna

Lägg tillbaka alla flaskor tillsammans med kylklampar i väskan. Därefter lämnar du in vattenprovet på ett av SGS inlämningsställen. Du får svar inom normalt 1-2 veckor.

Du kan även lämna in vattenprovet till Postnord. Lämna då helst in det på en måndag eller tisdag innan posten hämtats och be postkontoret att skicka det som företagspaket med expressleverans. Det är av stor vikt att vattenprovet kommer fram till laboratoriet inom 48 timmar.