Hem 9 Vattenproblem 9 Jag får hudirritationer efter att ha duschat. Kan jag ha allergi mot vatten?

Jag får hudirritationer efter att ha duschat. Kan jag ha allergi mot vatten?

Publicerat onsdag 02 jun, 2021

Att känna irritation i huden efter man duschat eller badat är inte ett helt ovanligt vattenproblem. Men det betyder inte att du har allergi mot någonting i vattnet. Problemet brukar dessutom vara enkelt att åtgärda med ett vattenfilter.

Kliar eller svider det i huden när du kommit ur duschen eller badet? I detta inlägg går vi genom några av de vanligaste orsakerna, vad du kan tänka på och vilka lösningar som finns.

Det är dock viktigt att inte gissa sig till olika slutsatser, därför rekommenderar vi alltid att börja med en vattenanalys. Då skickar vi en liten provflaska till dig som du sedan fyller med vatten. Därefter skickar du provröret vårt labb skickar vidare till vårt labb som analyserar provet och tar fram en tydlig bild av alla eventuella föroreningar.

Därför upplever du hudirritation

Den absolut vanligaste orsaken till att huden blir irriterad efter bad och dusch är att vattnet innehållet höga halter av koppar (lågt pH). När man tvättar sig med varmt vatten så öppnar sig porerna i huden och släpper in kopparpartiklarna som då fastnar. Efter huden torkat igen så dras porerna ihop stänger inne partiklarna vilket leder till den obehagliga klådan.

Kopparutfällning i vattnet kan även leda till att man får grönt hår.

En annan vanlig orsak till hudirritation kan vara höga halter kalk – så kallat hårt vatten. Det beror på att kalket torkar ut huden och leder till en kliande känsla. Normal hårdhet bör ligga under 15 °dH och det kan man mäta genom ett enkelt test.

En annan indikation på att du har hårt vatten kan även vara om du märker att vattnet lämnar vita fläckar på glas, diskbänk och porslin, eller om tvål och schampo löddrar väldigt dåligt.

En mindre vanlig orsak till hudirritation kan även vara känslighet för klor. Detta förekommer normalt sett om man har kommunalt vatten.

Hur farligt är det?

Om du upplever kraftig hudirritation som pågått en längre tid så bör du alltid rådfråga din läkare. Det kan vara kringliggande hälsoproblem som är orelaterade till ditt vatten. Det kan även vara en god idé att undersöka innehållet i schampo, tvål och andra produkter som används på huden, utifall du har någon allergi.

Generellt sett är hudirritation efter dusch ingenting omedelbart hälsofarligt, men man bör åtgärda det så fort som möjligt för att undvika långvarig exponering. Barn kan uppleva särskilda problem vid förhöjda kopparvärden, såsom diarré.

Enkelt att åtgärda

Koppar- eller kalkrikt vatten är tack och lov enkelt att åtgärda med ett vattenfilter. Då kopplar vi in filtret i ditt system som effektivt renar bort alla föroreningar och tungmetaller som ligger till grund för hudirritationen. Dessa lösningar är väldigt populära och prisvärda.

Men innan man köper ett vattenfilter är det rekommenderat att man först beställer en vattenanalys. Det ger oss rätt underlag för att kunna anpassa filtret just efter dina behov och ditt hushåll. I varje steg kommer vi kontakta dig, förklara hur vi går vidare och slutligen ta fram rätt filterlösning för just dig. Vi hjälper dig hela vägen till rent vatten!

Vill du ha personlig hjälp? Kontakta oss så hör vi av oss inom 1-2 arbetsdagar.

Relaterade produkter:

– Avsyrningsfilter ADF

– Avsyrningsfilter A

– Avhärdningsfilter AH

– Avgärdningsfilter MK

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Snabbtest Formulär

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

vattenanalys

Fler vattenproblem

20 anledningar till att dricka vatten

20 anledningar till att dricka vatten

I vårt dagliga liv är vatten utan tvekan en av de viktigaste livsmedlen. I den här artikeln kommer vi att utforska varför det är viktigt att dricka vatten, dess roll för vår hälsa och hur ett vattenfilter kan vara en värdefull investering för din hälsa. Därför är...

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Om du har följt nyheterna senaste tiden har du kanske hört talas om en grupp kemikalier som kallas PFAS (per- och polyfluoroalkylämnen). Dessa syntetiska kemikalier har använts i en mängd produkter på grund av deras unika egenskaper. De används bland annat som...