Hur mycket vatten använder vi egentligen?

Ja, hur mycket vatten förbrukar ett hushåll?

I genomsnitt använder varje person ca 140 liter per dygn.
Det blir ca 51 000 liter per år och person. Av detta är ungefär 40-50% varmvatten.

För många låter detta väldigt mycket men faktum är att vi inte tänker på allt vatten vi förbukar. Vi använder vatten till mycket mer än att bara dricka.

Den största andelen, ca 60 liter av vår genomsnittliga vattenförbrukning, går åt till vår personliga hygien.
Visste du att det till exempel går åt 45 liter vatten vid endast 5 minuters duschning.

Vi i Sverige är bortskämda med att vi oftast har bra vatten, men det kan förekomma olägenheter som vi kanske inte kan se med blotta ögat.
Därför är det viktigt att göra vattenprov regelbundet. Du kan lätt beställa detta genom att klicka på den vita knappen nedan.

Vi rekommenderar

Första steget mot rent vatten är ett vattenprov. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret samt vilket eller vilka vattenprov du vill göra, så skickar vi en provflaska med information och ett frågeformulär inom några dagar. Provresultatet får du sedan hemskickat tillsammans med en kostnadsfri rekommendation på eventuella åtgärder för ditt vatten. Resultatet tar cirka 10 arbetsdagar från det att du skickat in din provflaska. Enkelt och smidigt!

Fler vattenproblem

Grönt hår efter dusch

Grönt hår efter dusch

Den troligaste orsaken till att håret blir grönt är att vattnet är aggressivt (surt).Aggressivt vatten orsakar kopparutfällningar i vattnet som ger grönt hår. Det beror på aggressiv kolsyra, låg alkalinitet (HCO3) och lågt pH-värde (pH värdet bör vara mellan 7,0 och...

Hårt vatten, vita avlagringar och pannsten

Hårt vatten, vita avlagringar och pannsten

Hårt vatten ger sträv tvätt och tvål som inte löddrar. Vita avlagringar och beläggningar på sanitetsgods och i kokkärl eller fläckar på glas beror på en hög kalkhalt i vattnet, såkallat hårt vatten. Hårt vatten är boven bakom pannsten. En hög halt lösta kalcium- och...

Vårt vatten luktar illa, vad kan det vara?

Vårt vatten luktar illa, vad kan det vara?

Lukten kan bero på att svavelväte eller metangas förekommer i vattnet, men kan också komma av att bakterier eller avloppsvatten tagit sig in i dricksvattensystemet. Illaluktande vatten där doften kan liknas vid ruttna ägg (eller att vattnet luktar prutt) beror oftast...

Behöver du hjälp och rådgivning?

Kontakta oss via telefon eller vårt kontaktformulär. Du kan räkna med ett högt engagemang, service och professionalitet!