Home 9 Nyheter 9 Regler för kommersiellt dricksvatten – vad gäller egentligen?

Regler för kommersiellt dricksvatten – vad gäller egentligen?

Publicerat fredag 20 maj, 2022

Denna artikel belyser vilka regler som gäller för Livsmedelsverket bestämt gällande kommersiellt dricksvatten från mindre verksamhet. Reglerna gäller för exempelvis campingplatser, cafeteria eller om man hyr ut bostäder med eget vatten.

I Sverige förväntar vi oss generellt sett att allt vatten som kommer ur en kran är drickbart. Detta betyder att reglerna för kommersiella och offentliga verksamheter är särskilt höga. Vi riskerar ju faktiskt att göra folk sjuka eller skada vår miljö om vi levererar dåligt vatten.

Om du driver kommersiell verksamhet med dricksvatten är du alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning. Vi har arbetat med vattenrening sedan 1984 och jobbar endast med miljövänliga vattenfilter utan tillsatta kemikalier.

Vem gäller reglerna för?

Reglerna gäller för offentlig och kommersiell verksamhet där man tillhandahåller dricksvatten till andra människor. Det kan vara någon av följande typer av verksamhet:

  • Bed & breakfast
  • Campingplats
  • Festival
  • Evenemang
  • Cafeterior

Om man är osäker på ifall ens verksamhet betraktas som offentlig eller kommersiell kan man alltid besöka Livsmedelsverkets Kontrollwiki där man hittar de senaste definitionerna. En tumregel är dock att dessa föreskrifter alltid gäller så fort andra människor brukar ens vatten.

Dricksvatten som tillhandahålls eller används som en del av en kommersiell eller offentlig verksamhet omfattas alltid av dricksvattenföreskrifterna oberoende av verksamhetens storlek

Livsmedelsverket

Tekniskt rent vatten

Dricksvattnet för kommersiell verksamhet ska vara tekniskt rent, vilket betyder att det ska ha rätt fysikaliska egenskaper och även vara fritt från vissa kemiska ämnen.

Vattnet får inte vara surt eller aggressivt vilket kan leda till slitage på ledningar, maskineri, vitvaror och miljö. Sådana skador kan i sin tur medföra andra föroreningar i vattnet såsom koppar- eller järnutfällning, vilket i sin tur kan leda till missfärgning av ytor, kläder, hår, hudirritation eller magsjukdom hos små barn.

Av denna anledning är det viktigt att man säkerställer rätt pH-värde i vattnet. Både för lågt och för högt pH kan orsaka problem. Vi rekommenderar givetvis att man gör en komplett vattenanalys för att få svar på såväl aggressivitet, hårdhet och andra kemiska ämnen som kan vara hälsoskadliga.

Fritt från missfärgning, lukt och smak

Vattnet måste helt vara tilltalande för människor att använda. Det ska vara färglöst och fritt från lukt och smak. Om vattnet har någon av dessa egenskaper betyder det inte automatiskt att vattnet är hälsoskadligt, men det kan vara väldigt otrevligt att använda. Detta tar Livsmedelsverket hänsyn till.

Normalt sett brukar ett kolfilter lösa problem med smak och missfärgning, men om vattnet luktar ruttna ägg behöver man installera avluftningsutrustning för att tvinga bort svavelgaserna ur vattnet. Beroende på hur vattnet upplevs kan olika typer av vattenfilter – eller en kombinerad lösning – vara nödvändigt.

Obs! Risken finns att vatten med dessa egenskaper troligtvis har någon bakomliggande problematik. Det kan vara metallisk utfällning i vattnet, bakterier, humus eller annat som ligger till grund. Detta kan vara svårt att avgöra och vi rekommenderar alltid att man kontaktar en specialist inom vattenrening för att få hjälp.

Hälsosamt och fritt från bakterier

Dricksvattnet behöver vara fritt från virus, parasiter, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdom och andra hälsoproblem. Det kan handla om exempelvis Escherichia coli (E. coli), legionella, koliforma bakterier eller odlingsbara mikroorganismer.

Mikrobiologisk förorening kan ha olika förklaringar. Det kan orsakas av en isolerad bakteriehärd inuti ledningarna. Om brunnen är grävd kan något litet djur avlidit och trillat ner i vattentäkten. Det kan krävas en viss nivå av detektivarbete för att hitta källan till problemet.

Bakterier kan orsaka olika symptom som magsjuka, illamående, kräkningar eller allvarligare sjukdom. Det är av stor vikt som kommersiell verksamhet att man åtgärdar bakteriehärd för att undvika smitta hos båda vuxna och barn. För att undersöka om man har bakterier i vattnet behöver man först göra en vattenanalys.

Måste man göra en faroanalys?

Fram tills 1 januari 2023 måste man göra en så kallad faroanalys för att bedöma vilka problem som skulle kunna uppstå med sitt kommersiella dricksvatten. Man måste bland annat inventera de olika farorna runtom vattentäkten, prioritera vilka som är mest riskabla och vilka konsekvenser de kan få. Mer information om denna faroanalys finns att läsa om här.

Vattenanalys rekommenderas alltid

I nio av tio fall är det vettigt att börja med en komplett vattenanalys. Då är det viktigt att man beställer Trygghetspaketet som ger svar på alla ovanstående parametrar och mycket mer, därefter kan vi tolka resultatet och föreslå rätt lösning. Om det blir aktuellt med vattenfilter lämnar vi även offert för det.

Innan man funderar på att åtgärda eventuella vattenproblem är det rekommenderat att man inte tar lösningen för givet. Det kan finnas en kedja av problem som leder till att ett vatten blir otjänligt. Att sedan välja rätt filter är någonting som inte bör avgöras på egen hand. Filtertypen och storleken måste beräknas utifrån användning, pumpkapacitet och annat, därför bör man vända sig till ett vattenreningsbolag för hjälp.

Läs mer: Livsmedelsverket – Små dricksvattenanläggningar (PDF)

Läs mer: Livsmedelsverket – Gällande lagstiftning kring dricksvatten

Har du några frågor eller vill veta mer om våra vattenfilter och tjänster? Det går alltid bra att ringa till oss på 040-41 31 35 eller maila oss på info@aquainvent.se. Vi älskar nya utmaningar och all rådgivning är alltid kostnadsfri.

Vill du ha hjälp?

Om du upplever vattenproblem rekommenderar vi alltid att göra en ordentlig vattenanalys. Du kan även beskriva ditt problem och lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom en arbetsdag.

Snabbknappar

Beställ en vattenanalys

Få personlig rådgivning

Gör vårt snabbtest

Prata med en specialist

Genom att skicka iväg dina uppgifter godkänner du till Aqua Invents integritetspolicy.

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

Genom att skicka detta formulär godkänner du att din information hanteras i enlighet med  Aqua Invents integritetspolicy.

vattenanalys

Fler vattenproblem

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Vad är Mangan? Mangan är ett grå-vitt metalliskt grundämne (Nr 25), som förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Det används ofta i legeringar med järn i till exempel rostfritt stål, ibland används manganföreningar även i glasyrer. Mangan är det...

Få kostnadsfri rådgivning

Vi är tillgängliga mellan 08:00-16:00 alla dagar. Du kan alltid chatta med oss, maila eller ringa.