Vattnet smakar salt

Salt smak i vattnet upptäcks ofta genom att kaffe eller te inte smakar som det ska, och kan bero på flera saker – men först reder vi ut vad saltet i dricksvattnet egentligen är. När man pratar om salt smak i dricksvatten (grundvatten) menas oftast natriumklorid.

I vår vattenanalys mäts både natrium- och kloridhalten enskilt och har sina egna riktvärden.

Natriumklorid i förhöjda halter kan bero på att själva grundvattnet innehåller salt, men kan också komma från en yttre påverkan från avlopp som innehåller saltvatten eller vatten från saltade vägar som rinner in i brunnen.

Har du en djup, bergborrad brunn, kan saltsmaken komma av att relikt grundvatten tränger upp i brunnen. Relikt grundvatten är saltvatten från istiden som finns kvar djupt ner i marken. Är du bosatt i närheten av havet kan natriumkloridhalten i vattnet bero på att havsvatten läcker in i brunnen.

Salt ger problem med smak, skador på rör och kan ge högt blodtryck

Gränsvärdet för klorid är 100 mg/l, men smakförändringar brukar inte upplevas förrän halten ligger upp emot 300 mg/l. Natrium ger salt smak redan vid 200 mg/l. Oftast låter man kloridvärdet stå för salthalten i vattnet eftersom den är mer lättrörlig då den, olikt natrium, inte fastnar på partiklar. Natrium förekommer endast i föreningar med andra ämnen.
Med en Omvänd Osmos tar du bort klorid och natrium och får ett gott vatten igen.

En hög salthalt i dricksvattnet kan inte bara orsaka otrevlig smak utan kan också ge upphov till skador på rör, varmvattenberedare och hushållsmaskiner (redan vid kloridhalter på 100 mg/l). Förhöjda halter av klorider kan fräta på rörledningar och då även påskynda rostangrepp. Dricker du vatten med höga natriumhalter ökar också risken för högt blodtryck.

Salt smak i vattnet tas bort genom avsaltning i processen omvänd osmos. I en omvänd osmosanläggning förs förbehandlat vatten, med hjälp av en högtryckspump, in i osmosmembranen. Trycket pressar då 50–75 % av vattnet genom membranen, som håller tillbaka 95–99 % av vattnets salter.

Rekommenderade produkter:

 Omvänd Osmos Enjoy Cool

 Omvänd Osmos Enjoy Smart

 Omvänd Osmos AP RO-M 150/300

 Omvänd Osmos AP RO-MCR 90

Vi rekommenderar

Första steget mot rent vatten är ett vattenprov. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret samt vilket eller vilka vattenprov du vill göra, så skickar vi en provflaska med information och ett frågeformulär inom några dagar. Provresultatet får du sedan hemskickat tillsammans med en kostnadsfri rekommendation på eventuella åtgärder för ditt vatten. Resultatet tar cirka 10 arbetsdagar från det att du skickat in din provflaska. Enkelt och smidigt!

Fler vattenproblem

Hur påverkar mangan i vattnet hälsan?

Hur påverkar mangan i vattnet hälsan?

Vad är Mangan? Mangan är ett grå-vitt metalliskt grundämne (Nr 25), som förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Det används ofta i legeringar med järn i till exempel rostfritt stål, ibland används manganföreningar även i glasyrer. Mangan är det...

Hur får man bort bakterier i dricksvattnet?

Hur får man bort bakterier i dricksvattnet?

(Uppdaterad: 11-11-2021) Det finns flera olika typer av bakterier, virus och mikroorganismer som kan finnas i dricksvattnet. De vanligast förekommande hälsovådliga bakterierna är: Odlingsbara mikroorganismer ger en uppfattning om det totala bakterieinnehållet i...

Vitt vatten – Är det farligt?

Vitt vatten – Är det farligt?

Vitt vatten eller grumligt vatten behöver inte vara farligt utan beror huvudsakligen på gaserna kväve och syre, vilka är något lösliga i vatten. I kallt vatten löser sig luften bättre än i varmt vatten vilket gör att små luftbubblor bildas när du spolar upp vatten och...

Behöver du hjälp och rådgivning?

Kontakta oss via telefon eller vårt kontaktformulär. Du kan räkna med ett högt engagemang, service och professionalitet!