Hem 9 Vanliga frågor 9 Vattenproblem 9 Mörka eller svarta partiklar i vattnet – vad är det?

Mörka eller svarta partiklar i vattnet – vad är det?

Publicerat torsdag 14 apr, 2022

Svarta partiklar som flyter omkring i vattnet brukar antingen bero på humus eller mangan i vattnet. Ett enkelt test man kan göra är att fylla ett glas med vattnet och låta det stå över natten. Om partiklarna sjunker till botten så kan det vara mangan (och kanske järn), men om det flyter till ytan eller fortsätter virvla omkring så är det antagligen humus.

Humus
Humus är helt enkelt nedbrutna växter i naturen som trillat ner i vattentäkten. Man kan uppleva humus som mest på våren när marken börjar tina, eller efter regnoväder. Humus i sig är inte hälsoskadligt att dricka men kan ge vattnet en gulbrunaktig nyans, orsaka dålig lukt och smaka konstigt vilket kan vara allmänt otrevligt. Vid höga halter av humus så finns det även en risk att det finns bakterier i vattnet. Det kan även leda till missfärgning av kläder och andra textilier i tvättmaskinen. Detta åtgärdar man med ett humusfilter.

Mangan
Om vattnet innehåller mangan så kan det också visa sig i svarta partiklar som virvlar runt i vattnet. Mangan är en naturligt förekommande metall som kan vara hälsoskadlig i större mängder och kan leda till skador på nervsystemet hos barn. Enligt Livsmedelsverket är gränsvärdet för mangan i vattnet 0,3 mg/l. Mangan i vattnet åtgärdas enkelt med ett järn- och manganfilter.

Läs mer: Varför blir det vita fläckar av mitt vatten?

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Snabbtest Formulär

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

vattenanalys

Fler vattenproblem

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Om du har följt nyheterna senaste tiden har du kanske hört talas om en grupp kemikalier som kallas PFAS (per- och polyfluoroalkylämnen). Dessa syntetiska kemikalier har använts i en mängd produkter på grund av deras unika egenskaper. De används bland annat som...