Home 9 Vattenproblem 9 Svarta prickar i vattnet

Svarta prickar i vattnet

Publicerat onsdag 02 jun, 2021

Mörka flagor, eller svarta prickar, i dricksvattnet orsakas oftast av manganhaltigt grundvatten. Mangan bildar utfällningar i vattenledningarna, som när de lossnar ger ett missfärgat (svart) vatten. Ibland upptäcks mangan genom att det ger fläckar på tvätten och det kan också ge upphov till utfällningar i ledningarna.

Problem med svarta prickar i vattnet uppstår oftast vid stora vattentappningar

Mangan är ett metalliskt grundämne som finns i berggrunden. Vi får naturligt i oss mangan genom såväl mat som vatten. Så länge nivåerna är normala utgör inte mangan någon hälsorisk, men vissa studier visar att ett högt manganintag kan ge negativa hälsoeffekter. Eftersom vår tarm och galla reglerar hur mycket mangan vi tar upp, har många länge sett mangan som den minst farliga metallen som vi får i oss via dricksvattnet. Barn har dock ett mindre utvecklat system och är därmed känsligare. Det finns studier som visar att manganintag via dricksvattnet kan ge effekter på nervsystemet och beteendet hos barn (källa: Karolinska institutet). Halten av mangan i dricksvatten bör vara lägre än 0,3 milligram per liter. Problem med mangan behandlas som, och är i stort likt problem med, järnhaltigt vatten. Du kan läsa mer om våra manganfilter.

Rekommenderade produkter:

 Avjärningsfilter Mn/MnA

 Slamfilter SL

 Cintropur Partikelfilter

 Big Blue Patronfilter

Vill du ha hjälp?

Om du upplever vattenproblem rekommenderar vi alltid att göra en ordentlig vattenanalys. Du kan även beskriva ditt problem och lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom en arbetsdag.

Snabbknappar

Beställ en vattenanalys

Få personlig rådgivning

Gör vårt snabbtest

Prata med en specialist

Genom att skicka iväg dina uppgifter godkänner du till Aqua Invents integritetspolicy.

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

Genom att skicka detta formulär godkänner du att din information hanteras i enlighet med  Aqua Invents integritetspolicy.

vattenanalys

Fler vattenproblem

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Vad är Mangan? Mangan är ett grå-vitt metalliskt grundämne (Nr 25), som förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Det används ofta i legeringar med järn i till exempel rostfritt stål, ibland används manganföreningar även i glasyrer. Mangan är det...

Få kostnadsfri rådgivning

Vi är tillgängliga mellan 08:00-16:00 alla dagar. Du kan alltid chatta med oss, maila eller ringa.