Hem 9 Vanliga frågor 9 Vattenproblem 9 Varför blir det vita fläckar av mitt vatten?

Varför blir det vita fläckar av mitt vatten?

Publicerat torsdag 14 apr, 2022

Kalkavlagringar kan lätt uppstå där vattnet används som mest, normalt sett på diskbänken, i duschen och i diskmaskinen. Det ser ut ungefär som salt, och missuppfattas ibland som det, men är i själva verket kalk som härdat. Det kan vara särskilt omständligt att rengöra dessa avlagringar.

Anledningen till att man får kalkavlagringar är att vattnet innehåller kalcium, vilket är normalt inom vissa gränser. Om man har ett allt för hårt vatten avlagringarna leda till skador på vitvaror och teknik eller slitage på rör i ledningar. En vanlig konsekvens av hårt vatten är att tvål och tvättmedel inte löddrar lika bra.

Ett enkelt husknep för att få bort kalkavlagringar är att fylla en sprayflaska med vinäger, spraya på ytorna och låta det verka i 30-60 minuter – eller längre om det behövs – innan man torkar av.

Hårt vatten åtgärdas med ett så kallat avhärdningsfilter som minskar kalkmängden och därmed gör vattnet mjukare.

Läs mer: Varför luktar eller smakar mitt vatten konstigt?

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Snabbtest Formulär

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

vattenanalys

Fler vattenproblem

20 anledningar till att dricka vatten

20 anledningar till att dricka vatten

I vårt dagliga liv är vatten utan tvekan en av de viktigaste livsmedlen. I den här artikeln kommer vi att utforska varför det är viktigt att dricka vatten, dess roll för vår hälsa och hur ett vattenfilter kan vara en värdefull investering för din hälsa. Därför är...

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Om du har följt nyheterna senaste tiden har du kanske hört talas om en grupp kemikalier som kallas PFAS (per- och polyfluoroalkylämnen). Dessa syntetiska kemikalier har använts i en mängd produkter på grund av deras unika egenskaper. De används bland annat som...