Home 9 Vanliga frågor 9 Vattenproblem 9 Varför blir kläder och textiler missfärgade i tvätten?

Varför blir kläder och textiler missfärgade i tvätten?

Publicerat torsdag 14 apr, 22

Det är en tråkig känsla att plocka ur tvättmaskinen och upptäcka att alla ens vita skjortor fått en brunaktig nyans. Upptäcker man det bör man undvika att använda vattnet i det syftet då sannolikheten är stor att man antingen har järn, mangan eller humus i vattnet. Dessa problem är relativt vanliga när man har egen brunn.

Järn och mangan är naturligt förekommande mineraler som kan ha läckt in i vattentäkten. Men det kan också vara ett resultat av att vattnet är antingen väldigt surt eller hårt. Då slits rören i ledningarna vilket leder till rostutfällning. Man brukar kunna upptäcka detta av att vattnet får en gul- eller brunaktig nyans och luktar metalliskt.

Humus är nedbrutna växtpartiklar som trillat ner i brunnen och är inte direkt hälsoskadligt. Men det kan ge en otrevlig nyans och lukt till vattnet och leda till gulbruna missfärgningar av tvätt. Detta är enkelt åtgärdat med ett humusfilter.

Vill du ha hjälp?

Om du upplever vattenproblem rekommenderar vi alltid att göra en ordentlig vattenanalys. Du kan även beskriva ditt problem och lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom en arbetsdag.

Snabbknappar

Beställ en vattenanalys

Få personlig rådgivning

Gör vårt snabbtest

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att skicka iväg dina uppgifter godkänner du till Aqua Invents integritetspolicy.

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

Genom att skicka detta formulär godkänner du att din information hanteras i enlighet med  Aqua Invents integritetspolicy.

vattenanalys

Fler vattenproblem

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Vad är Mangan? Mangan är ett grå-vitt metalliskt grundämne (Nr 25), som förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Det används ofta i legeringar med järn i till exempel rostfritt stål, ibland används manganföreningar även i glasyrer. Mangan är det...

Få kostnadsfri rådgivning

Vi är tillgängliga mellan 08:00-16:00 alla dagar. Du kan alltid chatta med oss, maila eller ringa.