Hem 9 Vanliga frågor 9 Vattenproblem 9 Varför blir kläder och textiler missfärgade i tvätten?

Varför blir kläder och textiler missfärgade i tvätten?

Publicerat torsdag 14 apr, 2022

Det är en tråkig känsla att plocka ur tvättmaskinen och upptäcka att alla ens vita skjortor fått en gul- eller brunaktig nyans. I så fall bör man undvika att använda vattnet för tvätt eftersom sannolikheten är stor att man troligtvis har järn, mangan eller humus i vattnet.

Järn och mangan är naturligt förekommande mineraler som kan ha läckt in i vattentäkten. Men det kan också vara ett resultat av att vattnet är antingen väldigt surt eller hårt, vilket sliter på ledningarna och leder till metallisk utfällning. För att undersöka grundorsaken till detta bör man göra en vattenanalys.

Humus är nedbrutna växtpartiklar som trillat ner i brunnen och är inte direkt hälsoskadligt. Men det kan ge en otrevlig nyans och lukt till vattnet och leda till gulbruna missfärgningar av tvätt. Detta är enkelt åtgärdat med ett humusfilter.

Läs mer: Varför smakar eller luktar mitt vatten konstigt?

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Snabbtest Formulär

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

vattenanalys

Fler vattenproblem

20 anledningar till att dricka vatten

20 anledningar till att dricka vatten

I vårt dagliga liv är vatten utan tvekan en av de viktigaste livsmedlen. I den här artikeln kommer vi att utforska varför det är viktigt att dricka vatten, dess roll för vår hälsa och hur ett vattenfilter kan vara en värdefull investering för din hälsa. Därför är...

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Om du har följt nyheterna senaste tiden har du kanske hört talas om en grupp kemikalier som kallas PFAS (per- och polyfluoroalkylämnen). Dessa syntetiska kemikalier har använts i en mängd produkter på grund av deras unika egenskaper. De används bland annat som...