Hem 9 Vanliga frågor 9 Vattenproblem 9 Varför blir mitt hår grönt när jag duschar?

Varför blir mitt hår grönt när jag duschar?

Publicerat torsdag 14 apr, 2022

Om du upplever att ditt hår får en grönaktig nyans efter du duschat så beror det på att det finns kopparutfällning i ditt vatten. När koppar utsätts för syre så får det en grönaktig färg.

Ett annat vanligt symptom på koppar i vattnet, förutom att håret blir grönt, är att huden känns irriterad efter man badat eller duschat. Det beror på att det varma vattnet öppnar hudens porer som då släpper in koppartpartiklar. När porerna sluts så fastnar partiklarna och orsakar den irriterande känslan.

Den vanligaste anledningen till kopparutfällning i vattnet är att vattnet är aggressivt kombinerat med att man har kopparrör i fastigheten. Vattnet fräter då på rören och frigör kopparpartiklar. Detta är ett vanligt problem som åtgärdas enkelt med ett avsyrningsfilter.

Även kalciumrikt, så kallat hårt vatten kan orsaka utfällning i kopparrör. Då fungerar det hårda vattnet ungefär som ett sandpapper och sliter på rören vilket leder till att kopparpartiklar frigörs. Ett tecken på att man har hårt vatten kan vara att man får vita kalkavlagringar på ytor som diskbänk, glas eller duschmunstycke.

För att undersöka varför man får koppar i vattnet rekommenderar vi att man gör en vattenanalys hos ett ackrediterad labb för dricksvatten. Då kan vi snabbt se om vattnet är surt eller hårt.

Läs mer: Varför luktar eller smakar mitt vatten konstigt?

Gör vårt snabbtest

Misstänker du förorening i vattnet? Svara på några enkla frågor och få personlig rådgivning.

Snabbtest Formulär

Lämna dina uppgifter så kommer en specialist kontakta dig för en analys av dina svar.

vattenanalys

Fler vattenproblem

20 anledningar till att dricka vatten

20 anledningar till att dricka vatten

I vårt dagliga liv är vatten utan tvekan en av de viktigaste livsmedlen. I den här artikeln kommer vi att utforska varför det är viktigt att dricka vatten, dess roll för vår hälsa och hur ett vattenfilter kan vara en värdefull...

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Vad är PFAS och hur påverkas vi av det?

Om du har följt nyheterna senaste tiden har du kanske hört talas om en grupp kemikalier som kallas PFAS (per- och polyfluoroalkylämnen). Dessa syntetiska kemikalier har använts i en mängd produkter på grund av deras unika egenskaper. De används bland annat som...