Home 9 Vanliga frågor 9 Vattenproblem 9 Varför luktar eller smakar mitt vatten konstigt?

Varför luktar eller smakar mitt vatten konstigt?

Publicerat torsdag 14 apr, 22

Dålig lukt eller smak kan orsakas av en rad olika anledningar. Om du upplever något av nedanstående problem med ditt vatten är det viktigt att du gör en vattenanalys.

Om vattnet smakar metalliskt kan det bero på exempelvis järn eller mangan i vattnet. Detta problem uppstår normalt sett ifall man har hårt eller aggressivt vatten som sliter på rören, men kan också förekomma naturligt genom jorden runtom vattentäkten.

En rutten, avloppsliknande smak kan bero på att något djur dött och trillat ner i vattentäkten, eller att avloppsvatten trängt in i vattensystemet. Då är det viktigt att omedelbart göra en vattenanalys för att undersöka grundproblemet.

En jordliknande, bräckt smak kan uppstå om man har humus i vattnet. Humus är nedbrutna växtpartiklar som trillat ner i vattentäkten och kan få vattnet att se brunaktigt ut. Vanligt efter efter kraftig nederbörd eller när isen smälter på våren. Detta är ofarligt men otrevligt att dricka.

Dålig lukt kan bero på både metaller och humus i vattnet, men om lukten påminner mer om ruttna ägg så kan svaret vara att vattnet innehåller svavelväte. Detta är vanligt för djupborrade brunnar. Lösningen på detta är att ”lufta” vattnet med en avluftare.

Läs mer: Jag ser svarta prickar i vattnet – vad är det?

Vill du ha hjälp?

Om du upplever vattenproblem rekommenderar vi alltid att göra en ordentlig vattenanalys. Du kan även beskriva ditt problem och lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom en arbetsdag.

Snabbknappar

Beställ en vattenanalys

Få personlig rådgivning

Gör vårt snabbtest

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att skicka iväg dina uppgifter godkänner du till Aqua Invents integritetspolicy.

Fler vattenproblem

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Mangan i dricksvatten – är det farligt?

Vad är Mangan? Mangan är ett grå-vitt metalliskt grundämne (Nr 25), som förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Det används ofta i legeringar med järn i till exempel rostfritt stål, ibland används manganföreningar även i glasyrer. Mangan är det...

Hur får man bort bakterier i dricksvattnet?

Hur får man bort bakterier i dricksvattnet?

  De vanligast förekommande hälsovådliga bakterierna är:   Odlingsbara mikroorganismer ger en uppfattning om det totala bakterieinnehållet i vattnet. Förhöjda värden kan bero på inläckande ytvatten och/eller på otillräcklig vattenomsättning. I nya brunnar är...

Få kostnadsfri rådgivning

Vi är tillgängliga mellan 08:00-16:00 alla dagar. Du kan alltid chatta med oss, maila eller ringa.