Vitt vatten eller grumligt vatten behöver inte vara farligt utan beror huvudsakligen på gaserna kväve och syre, vilka är något lösliga i vatten. I kallt vatten löser sig luften bättre än i varmt vatten vilket gör att små luftbubblor bildas när du spolar upp vatten och vattnet ser vitt eller grått ut (grumligt). En annan variant på vitt vatten är så kallat hårt vatten.
Får du vita avlagringar vid kranarna och på diskbänken, kanske även en vit rand i kastrullen när du kokar vatten? Då innehåller förmodligen ditt vatten höga halter kalk, eller möjligen salt.
Du kan upptäcka kalk genom:
- vita fläckar på glas i badrummet
- att schampo och tvål löddrar dåligt
- att det går åt mycket tvättmedel
- att diskmaskinen behöver mycket salt för att fungera bra
- Sämre temperatur vid kaffebryggning
Kalk gör vattnet hårt vilket anses hälsosamt eftersom det innehåller kalcium. Men kalk gör det också svårt att få tvätten ren, samtidigt som varmvattenberedare och hushållsmaskiner kan kalka igen. Och när maskiner eller rör- och värmesystem skadas kan det bli kostsamt. Problemen åtgärdas oftast med kalkfilter.
Varför har jag vitt vatten och hur åtgärdar jag det?
Ibland är vitt vatten grumligt eller grått när det tappas upp. Efter någon minut försvinner det vitgråa. Fenomenet är vanligast på vintern när vattnet är som kallast och beror på att vattnet innehåller luft som bildar mikrobubblor när vattnet tappas upp.
Fenomenet kan också uppstå efter att vattnet har varit avstängt, då luft förekommer i ledningarna. Vattnet är helt ofarligt hur som helst. Det höga tryck som finns i vattenledningarna hjälper till att hålla luften löst i vattnet och när du spolar vattnet, sjunker också trycket på vattnet och luftbubblorna bildas.
Samma fenomen kan du se när du öppnar en flaska kolsyrad dryck. Det höga trycket i flaskan håller koldioxiden löst och när korken öppnas och trycket sjunker frigörs gasen och bubblorna bildas. Är flaskan dessutom varm när den öppnas frigörs ytterligare gas.
För att vara säker på vilket vattenproblem som orsakar vitt vatten så rekommenderar vi att beställa ett vattenprov. Hör av dig till oss för att komma tillrätta med det på professionell väg.
Med våra avhärdningsfilter får du ett mjukt vatten samt att de även tar bort lägre halter av järn och mangan. Hårt vatten avhjälps med ett avhärdningsfilter! Med ett avhärdningsfilter, även kallat mjukvattenfilter eller kalkfilter, blir ditt vatten mjukare. Alla våra kalkfilter är utrustade med justeringsventil, vilket ger möjlighet att själv reglera vattenhårdheten till önskad nivå.
Rekommendationer
Möjliga förklaringar till vitt vatten är många. En gul ton kan tyda på humus. Svarta flagor och avlagringar pekar istället på hög halt av järn och mangan. Grumligt eller vitt vatten känns obehagligt att dricka, speciellt när det kombineras med otrevlig lukt och smak. Oavsett om grundproblemet är hälsofarligt eller inte bör du komma tillrätta med det. På så vis undviker du dyra reparationer senare, exempelvis om rörledningar blir igensatta.
Ibland är lösningen enkel och ibland kan det krävas större åtgärder. Oavsett vad just problemet med ditt vatten är rekommenderar vi alltid att du börjar med att beställa ett vattenprov som ger ett tydligt svar på vilka vattenproblem som finns i just ditt vatten. I våra analyser ingår alltid rådgivning och offert på passande vattenfilter.
Inte ett vatten liknar ett annat – fast det är klart att vissa problem är vanligare än andra. Se även vår hemsida med utförlig information, sidan finns till för att besvara de allra vanligaste frågeställningarna kring vattenproblem.
Just eftersom att varje brunnsvatten har sina egenheter bör man alltid ta ett vattenprov innan man köper ett vattenfilter – då kan vi dessutom ge dig tips och råd om just ditt vatten. Tveka inte att ställa dina frågor till oss – vi hjälper dig i vattenreningsdjungeln!
Vill ni läsa mer om vatten? Gå in på Svenskt Vatten.
Har du fler frågor om ditt dricksvatten? Gå in på NSVA.